Een geboortebos is een uniek stukje natuur dat symbool staat voor nieuw leven. Eeklo telt er momenteel twee: één in de Pokmoere en één als onderdeel van de Lange Moeiakker.
De stad heeft de ambitie om de Hartwijk te ontwikkelen tot een duurzame wijk, die jonge gezinnen kan aantrekken, maar ook een diversiteit aan woningtypes wil vestigen (bv. assistentiewoningen, co-housing, …).
Het Heldenpark was voorheen een landgoed, waarvan het landhuis, landhuis Oakland genaamd, gebouwd werd in eclectische stijl voor de industrieel Hermann Enke-Pöting.
De Lange Moeiakker is een natuurontwikkelingsgebied vlakbij de Tieltsesteenweg. Het bestaat uit eiken- en gemengd loofbos. Daarnaast zijn er drie poelen aangelegd en aan de rand bevindt zich zelfoogstboerderij De Moeiakker.
Het Galgenhof is een natuurgebied dat bestaat uit bosjes, hakhout, knotbomen, meidoornhaag, poelen, grasland en bermen. Je kunt er paalkamperen en wandelen. Fietsen mag alleen op de hoofdas.
Overal in Vlaanderen zijn er troostplekken. Die van Eeklo ligt in het Raverschootbos, vlakbij AZ Alma. Er staat een houten constructie met een zitbankje en een bloemenveld. Mensen kunnen er nadenken, uitrusten, stilstaan bij iets en troost zoeken.
De Vrombautsput was oorspronkelijk een zandwinningsput voor de aanleg van de expresweg. Later was die een afvalstort en nadien kreeg de put een bestemming als landbouwgebied waar landbouw niet meer mogelijk was.
Het Waaibos is een gebied van 9,6 ha dat stad Eeklo in 2018 kocht om het natuur- en bosgebied te behouden en te versterken. Het bestaat sinds 2020 voor 90% uit naaldbos.
De omgeving van het Wilgenpark, een wijk uit de jaren ’70, wordt opgewaardeerd. Als eerste project werd gekozen om een centraal park te realiseren dat een nieuwe ontmoetingsplek voor de wijk moet worden.