Troostplek in het Raverschootbos

Overal in Vlaanderen zijn er troostplekken. Die van Eeklo ligt in het Raverschootbos, vlakbij AZ Alma. Er staat een houten constructie met een zitbankje en een bloemenveld. Mensen kunnen er nadenken, uitrusten, stilstaan bij iets en troost zoeken.

In samenwerking met Ferm Eeklo, stad Eeklo, Landelijke Gilde Eeklo, scholen College ten Doorn en Sint Jozef – Sint Janneke, kwam in het Raverschootbos een Troostplek tot stand.

FERM Eeklo deed mee aan deze actie die de organisatie op de kaart zet in Vlaanderen. Er zijn meer dan 305 ‘Planttroostplekken’-plaatsen waar iedereen welkom is. Ook wat geloof of religie betreft, stellen ze zich neutraal op.

2020 was voor elk van ons een onwaarschijnlijk moeilijk jaar. 13 maart 2020 veranderde ons leven. De lockdown was een feit en de gevolgen kennen we inmiddels allemaal. Dit weegt voor heel veel mensen loodzwaar, vooral bij verlies van een gezinslid, familie, buren of vrienden. Van 7 maart tot en met 31 maart 2021 loopt de campagne ‘ik omhels je‘. De organisatie legt dit vast in een kunstwerk dat zijn plek zal vinden in Deinze. FERM wil iedereen een hart onder de riem steken en mensen verbinden. ‘Want verbinding maakt gelukkig.’

De aanplant van de bloemenweide gebeurde eind oktober in samenwerking met de klas R2 STEM (plant ,dier en milieu) van College ten Doorn. Deze leerlingen plantten 750 bloembollen en de groendienst van stad Eeklo zaaide veldbloemen. Zo creëerden ze een fauna en flora met zowel éénjarige als meerjarige bloemen. Dit staat symbool voor de veerkracht, de hoop en de zin om terug de draad in het leven op te pakken.

Ook de speelnatuur in de buurt kreeg door de stad in samenwerking met Pro Natura een grondige opfrisbeurt: een plek waar je tot rust kan komen midden in het groen of na een wandeling. De Landelijke Gilde Eeklo zorgde voor een rustpunt door een zitbank te plaatsen.

Vandaag plaatste één klas van Sint- Jozef hartjes bij de Troostplek. Na dit lesmoment woonde de burgemeester de officiële opening bij.

Dit jaar bestaat FERM Eeklo 100 jaar. Het geplande feest ter ere van dit jubileum kon jammer genoeg niet doorgaan. FERM is niet alleen een vrouwenorganisatie, maar een bedrijf met meer dan 9000 werknemers waarvan 8500 vrouwen en 500 mannen: één van de grootste sociale bedrijven van Vlaanderen.

Wat begon als de Boerinnenbond, werd later KVLV en is nu dus FERM. De organisatie heeft onder andere kinderopvang, huishoudhulp, kraamzorg, thuiszorg en een klusjesdienst . Deze diensten zijn sterk verweven in de maatschappij en blijven hun doel nastreven. Voor 2021 is de slogan: ‘Plant Troost, ik omhels je‘.

Naar top