Streekproducten van Eeklo

Eeklo is een stad van voedingsindustrie, veel horeca en lekker eten. Dat heeft een oorzaak. Eeklo is de hoofdstad van het Meetjesland en ligt midden één van de zeldzame open landbouwgebieden die Vlaanderen nog rijk is.

De regio vloeit onzichtbaar over in Zeeuws-Vlaanderen en de kust is bijna voelbaar, zeker als het waait. In dit landbouwgebied was de centrale marktstad van oudsher de plek waar de gekweekte landbouwproducten verwerkt en verkocht werden. We hebben het vooral over: melk, graan, varkensvlees, eieren, fruit, aardappelen, suikerbieten en groenten.

Lekkernijen, bekende merken

Eeklose lekkernijen zijn en waren gedurende de geschiedenis: speculoos, jenever, bier, appels, bruine kriekperen, pannenkoeken, frietjes, kroketten, koffie, chocolade én de Gentse neuzekes (die nog steeds in Eeklo gemaakt worden). Klinkende lekkere namen in Eeklo zijn dan ook: Krüger, Van Hoorebeke, Lilan, Willems, Stassano, Cavalier, De Witte Zwaan, Geldhof, Vandemoortele, … Sommige verdwenen, anderen verhuisden, nog anderen kwamen naar hier en er waren er ook die hier nooit weg te denken waren. Namen als Krüger, Van Hoorebeke en Stassano kom je in het straatbeeld als winkelcentrum, erfgoedpand of prachtige woonsite tegen. Cavalier, De Witte Zwaan, Vandemoortele, Willems en Geldhof houden dan weer de reputatie van de Eeklose voedingseconomie heel levendig. Elk op hun manier.

Waar ook landbouwers wonen en werken

Eeklo is een stad, maar je moet heus niet ver fietsen om op het platteland verzeild te geraken. Er zijn dan ook nog heel actieve boeren in dit stukje Meetjesland. Op ’t Pauwenhof in de Vrombautstraat haal je vlees en groenten uit de muur. En ook het Heydehof in de Moerstraat verwent de smaakpapillen met zelf bereid hoevevlees. En fiets je langs de Bushoeve in de gelijknamige straat (Op 300 meter van fietsknooppunt 84) dan waan je jezelf niet meer in de stad Eeklo maar kom je terecht op een hoeve waar ze, bij benadering, het beste hoeve-ijs ter wereld serveren. Vlakbij ligt de Huysmanhoeve, waar ze alleen maar Meetjeslandse streekproducten serveren. En dan vestigen wij ook nog uw aandacht op De Moeiakker, een zelfoogstboerderij waar 200 deelnemers met veel goesting verse en smaakvolle groenten komen halen bij Mauri en Simon.

Meer over Meetjeslandse streekproducten op mmm-eetjesland.be

A tot Z

Contact

Adres
Molenstraat 36 , 9900 Eeklo
Tel.
Vandaag
Gesloten
Morgen
Open van 10:00 tot 17:30
Naar top