Wandelroute Stoktevijver en Het Leen - 14 km

Deze wandeling met knooppunten brengt de wandelaar meteen het bosgebied Het Leen in. Je kunt nog even op de uitkijktoren aan het bezoekerscentrum en dan ga je 14 km lang door de natuur tot aan Stoktevijver in Zomergem waar het oudste kanaal van Europa, de (Gentse) Lieve richting Damme, in de bedding overgaat van het Schipdonkkanaal waar de Lieve ooit lag.

Over de wandeling

’t Liefken voor Altijd

De stad Eeklo is met zijn geschiedenis heel zeker verbonden aan de rijke Middeleeuwse geschiedenis van De Lieve die Gent met de roemrijke Zwinhavens Damme en Sluis verbond. Het was een levensader voor economische ontwikkeling en ook toen vanaf Stoktevijver het Schipdonkkanaal de bedding van het oude kanaal overnam, haakte de stad Eeklo met zijn levendige textielindustrie, voedingsbedrijven en vellenfabrikanten aan op het kanaal via ‘Het Kanaal van Eeklo’, thans de jachthaven en groene long voor de stad. Ook de Middeleeuwse Lieve had zo’n aantakking op de Eeklose binnenstad en dat was dan de wijk die wij nu kennen als ’t Kaaiken (Gebroeders Van De Woestijneplein) waar ’t Leiken (een taalkundige verbastering van ‘Lieve’ en ‘Leye’) tot diep in de stad werd getrokken. Nu herinnert een spandoek aan het (ook al historische) bedrijf Steyaert-Heene nog aan glorierijke dagen niet meer dan 120 jaar geleden toen het water en trekboten nog tot daar kwamen.

Door het Leen naar Lievegem en terug

In provinciaal domein Het Leen, voor 1970 nog een militair gebied, weet je amper wanneer je in Lievegem of Eeklo bent. Het prachtige arboretum met het opvallende gebouw dat ooit de mess der officieren was, dat is nog Eeklo. De huidige cafetaria en het bezoekerscentrum ligt eigenlijk al op Oostwinkels grondgebied, in Lievegem dus. Maar daar ligt geen wandelaar wakker van. Deze wandelroute brengt ons door Het Leen, in ‘De Waarchootse Stuivers’ tot aan ’t Oud Liefken in Stoktevijver en via de oevers van ’t Schipdonkkanaal opnieuw terug. Een fikse wandeling maar je maakt kennis met veel gezichten van het Meetjeslandse landschap. En dat op een boogscheut van hartje Eeklo waar je daarna nog kunt gaan chillen op de Markt.

Meer informatie

Het kaartje van de wandeling vind je hier

Startpunt: Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (wandelknooppunt 10, gratis parking)

Wandelknooppunten: 10-11-16-15-17-5-6-7-99-1-6-5-4-13-12-11-10

Nabijgelegen horeca:

Cafetaria Het Leen, Gentsesteenweg 80/F, tea-room en terras met speeltuin

L’Artiglio, Gentsesteenweg 58, Italiaans

Corfu, Dam 56, Lievegem, Grieks

Eet- en praatcafé ’t Oud Liefken, Stoktevijver 65, Lievegem, bruine kroeg met spaghetti en snacks

Meer wandelroutes in en rond Eeklo kan je samenstellen via het wandelroutenetwerk

Contact

Infopunt toerisme

Adres
Molenstraat 36 , 9900 Eeklo
Tel.
09 218 27 00
stip@eeklo.be
Vandaag
Nu open
open van 10:00 tot 17:30
Morgen
open van 14:00 tot 19:00