Kanaal van Eeklo

Schipdonkroute richting Maldegem - 57 km

Over de route

De Schipdonkroute loopt tussen Eeklo en Strobrugge in Maldegem en toont enkele prachtige gezichten van dit stukje Meetjesland. Toen Toerisme Meetjesland met Evergem, Lievegem, Eeklo en Maldegem het project ’t LIefken voor Altijd op de rails zette, bleek de Meetjeslandse hoofdstad belangrijke linken te hebben met De Lieve, er was ooit zelfs een groot textielbedrijf met deze naam. Ontdek hartje Eeklo maar ook Balgerhoeke en centrum Maldegem met deze 57 km lange route.

Starten door het Leen en via Oostwinkel naar centrum Eeklo

Een eerste lus  brengt ons vanaf de gratis parking aan Het Leen naar het Lievegemse dorp Oostwinkel en vandaar krijgen we een mooi zicht op de hoge Vincentiustoren van onze stad en de vele windmolens die de skyline van Eeklo sieren. Langs het Leiken worden we letterlijk terug gekatapulteerd naar de middeleeuwen toen deze stroom de verbinding van ’t Liefken (historisch kanaal tussen Gent en Damme) met het centrum van de stad verzorgde. Hier werden de sleepboten getrokken met handelswaren die de economie van Eeklo deden bloeien. Via de buurt van College OLV Ten Doorn, met de prachtige Ten Doorn-kapel komen we via smalle straatjes op de Markt, met ons 16de eeuwse stadhuis en het door Unesco beschermde belfort om trots op te zijn. Door het Galgenbos gaat het naar ’t Stadhuis van Raverschoot  waar we de trekweg van het Schipdonkkanaal richting noorden nemen.

Via het klein maar fijne Balgerhoeke naar Maldegem en Strobrugge

Waar het Schipdonkkanaal onder de rijksweg N9 duikt ligt ook het Eeklose kerkdorp Balgerhoeke. Hier zijn enkele opvallende bezienswaardigheden. Twee wereldoorlogen heeft Balgerhoeke een belangrijke rol gespeeld toen hier hard aan het kanaal gevochten werd. Een evidente verwijzing vind je aan de Amerikaanse tank die aan Balgerhoekebrug staat. Een prachtig monument is ook de historische spoorwegbrug waar de Stoomtrein Maldegem-Eeklo nog vaak over dendert tijdens de zomermaanden. Met een beetje geluk ben je daar op dat moment. Maar kijk ook eens naar dat pleintje met het mooie kunstwerk ‘Open handen’ van Anatomic Design. Handig in Balgerhoeke: de laadpaal annex schuilhok voor elektrische fietsers. Leuke plek! Vandaar fietsen we dwars door Maldegem naar het eiland Strobrugge. In Maldegem is het bezoekerscentrum van Stoomtrein Maldegem-Eeklo zeker de moeite waard maar ook de directe omgeving van de Sint-Barbarakerk is een verademing, begijnhofsfeer. Ook de Markt, het statige gemeentehuis en de diverse herenhuizen in allerlei stijlen (negentiende eeuws, twenties, fifties, sixties,…) vallen op. Rusten kan in het prachtige Sint-Annapark waar de Ede door meandert.

Van Strobrugge terug via het noorden van Eeklo

Aan het eiland Strobrugge, waar Schipdonkkanaal en Leopoldskanaal (de Stinker en de Blinker) samen komen, kan je even afstappen en een liefdesboodschap kerven op het rustplekje dat Toerisme Meetjesland creëerde naar aanleiding van ’t Liefken voor Altijd. Op het eiland zelf ligt nog een oorspronkelijk stukje Lievekanaal. Vanaf nu blijven we een hele tijd ten noorden van de Expresweg en toch zal het grootste deel van onze tocht op Eekloos grondgebied zijn. Vanaf de Moerstraat volgen we het bosrijke traject richting Eeklo maar we doen nog even een ommetje naar de Kleemkapel in Kaprijke alvorens we de brug van het Aalstgoed oversteken om via de Huysmanhoeve en de Peperstraat aan te sluiten op het heel groene fietspad langsheen de spoorlijn Maldegem-Eeklo-Gent om terug te fietsen naar de parking van het Leen. Hier eindigt onze tocht.

Meer informatie

Aantal kilometers: 57 km

Startpunt: Provinciaal domein Het Leen, Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo (fietsknooppunt 57, gratis parking)

Knooppunten: 57-54-56-65-67-50-51-55-94-96-95-21-17-13-10-8-3-6-5-12-16-91-93-57-80-79-84-87-56-99-98-58-57

Nabijgelegen horeca:

Restaurant La Maryse, Stationsstraat 69, gastronomisch

Middenstandshuis Café Leffe, Markt 2, bistrokeuken hartje Eeklo

Eethuis De Raedt, Markt 8, verfijnde keuken in huiselijke sfeer

Kupi d’O, Molenstraat 1, brasseriekeuken op gezellig Ledeganckpleintje

De Vier Heemskinderen, Balgerhoeke 164, restaurant-tearoom op gezellig dorpspleintje

Contact

Infopunt toerisme

Adres
Molenstraat 36 , 9900 Eeklo
Tel.
09 218 27 00
stip@eeklo.be
Vandaag
Nu open
open van 10:00 tot 17:30
Morgen
open van 14:00 tot 19:00