Fietsen met de Bourgondiërs in het Meetjesland - 58 km

Over de fietsroute

Allemaal Bourgondisch: het Eekloos stratenplan en het Meetjeslandse percelenpatroon

"We beseffen het niet maar de stempels van het verleden in ons landschap zijn vaak eeuwenoud. Een bijzonder interessante episode in de Lage Landen is de Bourgondische periode (1384-1482) met namen als klokken zoals Filips De Stoute, Jan Zonder Vrees en Maria van Bourgondië die ook over het Meetjesland heersten toen het grotendeels nog een verdronken land van meersen en hier en daar een bos op een zandrug was”, vertelt Ilka Tillekaerts van het Plattelandscentrum Meetjesland dat het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve beheert. “In die periode is het stratenplan van Eeklo ontstaan en legde men ‘quaede’ wegen (zie ook de straatnaam ‘Kwadeweg’ in Evergem) aan, doorwaadbare routes van dorp naar dorp, van kern naar kern. In Eeklo zijn dat moerstraten: Zuidmoerstraat, Kriekmoerstraat, Moerstraat, Pokmoere…. Tot op heden vrij bepalende wegen voor het huidige stratenplan.”

Op een luchtfoto van 1958, alvorens de Expresweg er lag, zien we de indeling van het Meetjesland in lange rechthoekige percelen. Ook deze indeling dateert van de Bourgondische periode. Op de foto past één plek niet in het geometrische plaatje: Huysmanhoeve of ‘Groot Goed’. Een ultiem bewijs dat deze ontginningshoeve dateert van voor de indeling in percelen. Een héél oude plek. “Hoe oud weten we niet precies”, zegt Ilka.  “Aangekocht in 1241 door het Rijke Gasthuis, een Gentse abdij, dat weten we wel. En wat we ook precies weten is dat het oudste terug gevonden geschreven pachtcontract dateert van 1411.” Laat ons raden. Bourgondische periode? “Inderdaad.”  

Meer informatie

Alle informatie over de fietsroute vind je hier 

De tocht start op de parking achteraan de Huysmanhoeve, tussen fietsknooppunt 87 en 56. Hier zijn ruim voldoende parkeerplaatsen. Van op de parking fiets je richting de Huysmanhoeve aan knooppunt 56.

Naar top