Lotjestour - 23,7 km

MAAK KENNIS MET DE LOTJES LANGS DE LOTJESTOUR

Vanaf 17 januari tot omstreeks midden 2024 gaan de 37 gekostumeerde Lotjes op tour en kan je ze langs een uitgestippelde wandel- en fietsroute bezichtigen bij Eeklose handelaars. De aangeklede beeldjes krijgen in samenwerking met de Economische Raad en KVVV-Eeklo een tijdelijke nieuwe stek, aangezien het stadhuis momenteel gerenoveerd wordt en hun vaste toonplaats niet toegankelijk is voor publiek.

Heel veel prachtige kostuumpjes

Lotjen is een vrouwennaam, verkorting van Charlotte. In Eeklo is deze naam uitgegroeid tot een koosnaam voor een lieftallige vrouw. Op vraag van KVVV-Eeklo (Koninklijke Vereniging voor Volkscultuur) maakte beeldhouwster Jeannine Van Landschoot een beeldje van een naakte vrouw met kool, verwijzend naar de herbakkerslegende. Net als Manneke Pis in Brussel, wordt Lotjen ter gelegenheid van een mijlpaal bij een vereniging of groep, af en toe in een speciaal kostuumpje gestoken.

Uitgestippelde wandel- en fietsroute

Het originele bronzen beeldje staat op het marktplein, de andere aangeklede replica's staan normaal gezien tentoongesteld in het stadhuis. Omdat het stadhuis tot omstreeks midden 2024 gerenoveerd wordt, kunnen de beeldjes in tussentijd bewonderd worden bij onze Eeklose handelaars. Na enkele maanden komen andere handelaars aan de beurt en wordt de fiets- en wandelroute aangepast.

Zin gekregen om alle Lotjes te ontdekken?! Je herkent de deelnemende handelaars aan de Lotjes-sticker en bij elke deelnemende handelaar vind je ook de uitgestippelde route. 

Meer informatie

Download hier de GPS-route op routeyou

Het plannetje van de Lotjestour vind je hier in pdf

Een overzicht van de route vind je hier in pdf

De Lotjestour is een initiatief van de Economische Raad en KVVV Eeklo, in samenwerking met stad Eeklo.

Herken de locaties waar je een Lotje terugvindt aan de sticker op de vitrine

Een lijst van alle Lotjes: 

Contact

Infopunt toerisme

Adres
Molenstraat 36 , 9900 Eeklo
Tel.
09 218 27 00
stip@eeklo.be
Vandaag
Nu gesloten
open van 10:00 tot 17:30
Morgen
open van 14:00 tot 19:00