Legende van de Herbakker

Het traditionele thema ‘weer mooi en jong worden’ kreeg in Eeklo een bijzondere vormgeving in de Herbakkerslegende: wie ontevreden is over zijn uiterlijk, kan zijn hoofd in Eeklo laten ‘herbakken’. Volgens de legende hakte de Herbakker eerst het hoofd van de romp. Daarna herkneedde hij het hoofd en werd het ingesmeerd met eigeel om het zo opnieuw te laten bakken. Terwijl het hoofd in de oven zit, krijgt de eigenaar een groene kool op de schouders. Nadien werd het hoofd opnieuw op de romp geplaatst en kon een nieuw leven beginnen. Het bakproces verliep echter niet zonder gevaren. Bij een te lang bakproces werd men een heethoofd. Stak het hoofd niet lang genoeg in de oven, dan werd je een halve gare en/of een misbaksel met een mislukt hoofd. De moraal van het verhaal? Wees tevreden met je eigen hoofd. De ‘Orde van de Eeklooschen Herbacker’ houdt deze legende levendig door jaarlijks verdienstelijke Eeklonaars tot ridder te slaan.

Het verhaal is gebaseerd op het schilderijtje ‘De bakker van Eelco’ uit de 2de helft van de 16de eeuw, dat ophangt in het Muiderslot van Muiden (Amsterdam). Dirk Verstraete schilderde in 1987 een eigentijdse versie van de Herbakker, met bekende Eeklose hoofden. Het hangt aan de zijgevel van het Cultureel Centrum met dezelfde naam. Leo De Buysere liet zich voor dit beeld inspireren door het schilderij. Een hier gestileerde bakker schuift de bakkerspaal met het ongewenste hoofd in de oven. 

Het beeld is in 1997 door de stad Eeklo besteld ter gelegenheid van de heraanleg van de stadskern. Het werk is uitgevoerd in brons (bronsgieterij De Groeve). De stalen sokkel is geschonken door de firma Buyck Eeklo. 

Naar top