Fietsroutes Toerisme Meetjesland

Vanuit Eeklo fietsen is in de vier windrichtingen interessant en in de vier windrichtingen kom je in contact met vier verschillende soorten Meetjesland. Met de kreken in het Noorden, de Lieve in het Zuiden, het Drongengoed in het Westen en de Lembeekse Bossen in het Oosten zit je vier keer Meetjeslands goed. Nu nog een geschikt plekje vinden om je tocht aan te vatten: aan de Huysmanhoeve, op de parking van provinciaal domein Het Leen of aan ons Sportpark. Weg zijn we!

David Samyn/Toerisme Meetjesland

De kreken in het noorden

Eeklo mag zich de poort naar het Oost-Vlaamse poldergebied noemen. In de gemeenten Sint-Laureins en Assenede liggen de grootste kreken van de provincie. Maar ook in Maldegem (deelgemeente Middelburg) en in Zelzate (net over de grens: Canisvliet) vind je prachtig krekengebied. Om alles te zien op 1 dag zijn de polders wat te groot. Maar kom gerust in Eeklo logeren en doe het in een paar dagen. Via het fietspad op de voormalige spoorlijn Eeklo-Zelzate, bij ons in Eeklo ‘de Romeinse wegel’, kom je heel snel in Kaprijke, Bassevelde en Boekhoute. Let op de dijken en de prachtige dorpen, elk met een eigen karakter. Wie door de bossen van Eeklo ten noorden van de expresweg naar het Westen fietst, vindt via het knooppuntennetwerk de kreken van Sint-Laureins, ook wel de ‘Sentse Kreken’ genoemd. Hier ligt de Boerekreek en de 2 kussende kreken Hollandersgat en Blokkreek. Een echte aanrader.

Toerisme Meetjesland stippelde deze 'Krekentocht' uit vanuit de Huysmanhoeve.

David Samyn/Toerisme Meetjesland

De Lieve in het Zuiden

Als je Eeklo via de smalle straatjes en de schoolomgeving van College OLV Ten Doorn en ’t Kaaiken verlaat kom je via provinciaal domein Het Leen als fietser al gauw aan het Schipdonkkanaal op de bedding van de oude Lieve terecht. Wist je dat ’t Kaaiken ooit de voorhaven van de stad was en dat de historische Lieve tussen Gent en het Zwin hier via ’t Leiken (een afgeleid van ’t Liefken, ‘t Leyken, de Leye…) in een aftakking voorzag met de stad Eeklo. Dat was de enige uitzondering die de stad Gent hierop voorzag. Aan het staalbedrijf Steyaert-Heene herinnert een spandoek van ’t Liefken voor Altijd hieraan. Hier stond in de 19de eeuw ook een textielbedrijf met de naam ‘La Liève S.A.’. Even fietsen en je komt in Lievegem terecht. Prachtig fietsgebied.

Wil je vanuit Waarschoot Lievegem beter leren kennen of vanuit Eeklo (bijvoorbeeld parking Het Leen en dan naar dorp Waarschoot langsheen de spoorlijn Gent-Eeklo, fietsknooppunten 58-3-5) dan kan je deze Reiger Fietsroute eens proberen die Toerisme Meetjesland uitstippelde.

David Samyn/Toerisme Meetjesland

Het Drongengoed in het Westen

Ten westen van Eeklo ligt het grootste aaneengesloten bosgebied van de provincies Oost- én West-Vlaanderen: Landschapspark Drongengoed. Je komt er via Het Leen of via het Stadhuis van Raverschoot. Tussen Oedelem en Zomergem ligt een licht glooiend gebied, een klei-ophoging van waaruit je onze stad op een fantastische manier kunt bewonderen. Parel aan de kroon van het Drongengoed is de Drongengoedhoeve in Ursel (gemeente Aalter) die trouwens bijna een eeuw lang in het bezit was van de bekende Eeklose burgemeestersfamilie Van Damme, textielindustriëlen met linken naar bekende adellijke Belgische families als Saverys en Boël. Prachtige plek en een ideaal mikpunt voor jouw fietstocht heen-en-terug tussen Eeklo en het Drongengoed.

Deze Toerisme Meetjesland-fietstocht met enkele culinaire tips werd uitgestippeld vanaf Kleit en loopt dwars door Eeklo City (en kan dus ook vanaf Eeklo aangevat worden).

Damon De Backer/Toerisme Meetjesland

De Lembeekse Bossen in het Oosten

Ten oosten van Eeklo, en echt niet heel ver weg, liggen de Lembeekse Bossen. Dit bos is honderd jaar lang een sparrenbos geweest met de bedoeling om te voorzien in mijnstutten voor de Kempense steenkoolmijnen. De link met de Kempen is hier nooit ver weg want de Lembeekse Bossen zijn zandig, je vindt hier nogal wat ‘woeste’ heidegronden en wandelen is hier heerlijk. De ‘warande’ in Lembeke (op nauwelijks vier kilometer van hartje Eeklo) is dan ook het zondags uitstapje bij uitstek van de Gentenaars. Het is ook het bos waar onze bekende coureurs Roger en Erik De Vlaeminck de stiel van veldrijder onder de knie kregen.

Stippel zelf jouw fietstocht uit vanuit Eeklo door de Lembeekse Bossen op het Fietsnetwerk Meetjesland.