Uitkijktoren Het Leen

De groene oases van de stad

Eeklo is best een groene stad. Veel natuur, veel landbouwgebied, veel boomrijke plekjes en uitgestrekte landschappen. Al zou je dat vanop de Markt niet meteen zeggen. De stad Eeklo draagt de woorden ‘Eik’ en ‘Lo’ in zich. De stad is gelegen op een zandrug vol eiken midden een landschap van meersen en laagtes. Het Eikenlo strekt zich uit langsheen de Antwerpse Heirweg tot diep in de Lembeekse en Oosteeklose bossen. Wij tonen u graag de groene geniethoekjes.

Een park voor helden

In 1951 kocht de stad Eeklo het domein ‘Oaklands’ van de vellenfabrikant Enke die aan ’t Kaaiken een bedrijf had. Het nieuwe stadspark werd Heldenpark gedoopt als eerbetoon aan onze oudstrijders. Momenteel biedt het Heldenpark een schitterende wandel- en fietsdoorsteek van de drukke Oostveldstraat richting sportpark en Pussemierstraat. Je kunt er kuieren, kinderen laten genieten van de speeltuin, joggen of gewoonweg genieten van de natuurontwikkelingen waar de stad al enkele jaren aan natuurontwikkeling werkt met wadi’s, herbeplanting en een hele nieuwe kijk op de tuin. Fietsers op het knooppuntennetwerk doorkruisen het park tussen fietsknooppunt 62 en 87, op weg van de Lembeekse Bossen naar de Huysmanhoeve, ook al zo’n groene long met prachtige boomgaard en de wandeling omheen de omwalling.

Laat je betoveren door 360° fotografie op deze link

Herfst in EekloDamon De Backer/Toerisme Meetjesland

De parkjes, pareltjes in de stad

Wie door Eeklo fietst of wandelt, raden we aan om eens de grote weg N9 door de stad zo snel mogelijk de rug toe te keren en op zoek te gaan naar wat het netwerk aan smalle straatjes van onze voormalige textielstad te bieden heeft. Laten we beginnen op het fietstraject tussen fietsknooppunt 94 en 99. Achteraan de Sint-Vincentiuskerk, met straatnaam Kerkplein, geeft het Tamboerhoekje al meteen aan hoe je in onze stad tot rust kunt komen. Hier bekijk je Eeklo anders. Je loopt er even de Prinsenhofstraat in en je krijgt een prinselijk gevoel bij het gezellige Canadapleintje, officieel eigendom van de staat Canada vanwege de verdiensten die de Noord-Amerikanen hadden bij de Bevrijding van onze stad. Je kunt ook de Zilverstraat inwandelen en Boelare oversteken om aan de omgeving van Jeneverhuis Van Hoorebeke, Cultuurcentrum De Herbakker, de bib en de Stedelijke Kunstacademie te komen. Naast de academie ligt het mooie Remi Van Brabantparkje waar vooral het beeld ‘Grote Kop’ van Florin Maene in het oog springt maar ook nog enkele andere monumenten prijken.

Verderop richting fietsknooppunt 99 kom je op de voormalige fabriekssite van de Melkerij Stassano. Naast de bouwkundige waarde met onder andere de verbouwing door bOb Van Reeth van het CM-gebouw, kom je er richting spoorlijn Maldegem-Eeklo ook in een heel mooi park terecht waar de natuur en het water zijn gang kan gaan. Fietsers en voetgangers wandelen er boven de meers. Het water zoekt zijn weg onder jouw voeten.

Natuurbeeld in het LeenDamon De Backer/Toerisme Meetjesland

De stad uitfietsen via groene assen

De stad Eeklo deint uit naar een open landbouwgebied en prachtige natuurgebieden in de vier windrichtingen. Wie er nog niet kwam moet zeker eens door onze Jachthaven fietsen of er op het terras een biertje halen en even heen en weer wandelen tot aan het brugje van ’t Schipdonkkanaal. Prachtige plek.

In de buurt hiervan kom je via de wandelknooppunten 3 en 4 ook op alternatieve wijze in Het Leen terecht, dé groene long van de stad die wel voor 80% op Lievegems grondgebied ligt. Aanrader!

Fietsen naar het Schipdonkkanaal kan je vanuit het centrum, fietsknooppunt 94, op drie landschappelijk leuke manieren naar de fietsostrade tussen Gent en Heist (met een leuke stop in pittoresk Balgerhoeke!) langsheen het Schipdonkkanaal:

  1. Via fietsknooppunt 55 en 57 door Het Leen
  2. Via fietsknooppunt 55 en 51 naar ’t Veldeken (niet ver van de jachthaven)
  3. Naar fietsknooppunt 96, doorheen het groene Galgenbos en de kliniekomgeving naar ’t Stadhuis van Raverschoot. Hier passeer je ook het mooie Galgenhof waar de stad aan natuureducatie doet.

En dan is er nog het uitgestrekte landbouwgebied ten Noorden van Eeklo. Vanaf het fietsknooppunt 94 kan je via 99 richting 56 fietsen. Of via het Heldenpark richting 87. Allebei ter hoogte van de Huysmanhoeve. In beide gevallen passeer je dan de Vrombautstraat waar je eens de moeite kunt doen om richting Lembeke te rijden en het natuurgebied Vrombautsput te gaan ontdekken. Zwemmen of schaatsen is er ten strengste verboden (en levensgevaarlijk) maar om vogels te observeren of als picknick- en uitblaasplek (mét respect voor de natuur), is het ideaal. Wie voorbij de Huysmanhoeve stuift over de brug richting fietsknooppunt 57 en dan het traject 93-91-16 volgt, blijft heel lang in een bosrijk en landschappelijk prachtig stuk Eeklo fietsen richting café De Roos waar je gewis en zeker af en toe een reetje ziet wegspringen, een haas ziet dollen in de zon of een buizerd zit te spioneren op zoek naar een lekker muis of konijntje.

Check het Meetjeslandse fietsnetwerk of zoek de Eeklose wandelknooppunten op het Wandelnetwerk Meetjeslandse Bossen.