De Eeklose Herbakker (Leo De Buysere)

De Eeklose Herbakker van Leo De Buysere

Imposant bronzen beeld dat naar de Herbakkerslegende refereert en dat de doortocht N9 domineert.

Het feit dat Eeklo sedert eeuwen bekend staat als dé Herbakkersstad, is te danken aan het verhaal in het volksboek "De Vermaekelijke klugt" van 1750. Het vertelt over een radeloze vader die zijn domme zoon al naar Zottegem en het Minnewater gestuurd had om slimmer te worden. Niets mocht echter baten tot iemand hem de raad gaf eens naar Eeklo te gaan want "daar worden hoofden gebakken met gekrulde en platte haren, met schele, loense, lodderige en lepe ogen, zwarte en andere kunt ge er ook krijgen volgens uw goesting en smaak." Zo gezegd zo gedaan en volgens de legende ging de zoon nadien naar Parijs waar hij "uitblonk in zijn studiën door zijn wijsheid en geleerdheid."

Volgens de legende hakte de Herbakker eerst het hoofd van de romp. Daarna herkneedde men het hoofd en werd het ingesmeerd met eigeel om het zo opnieuw te laten bakken. Tijdens het proces werd er een groene kool op het lichaam gezet. Dit stond symbool voor het ijle, lege hoofd. Nadien werd het hoofd opnieuw op de romp geplaatst en kon men een nieuw leven beginnen.

Het bakproces verliep echter niet zonder gevaren; als het hoofd te lang in de oven was blijven zitten, was je een heethoofd. Had men het hoofd niet lang genoeg in de oven laten zitten, dan was je een halve gare en/of een misbaksel met een mislukt hoofd.

De moraal van het verhaal? Wees tevreden met je eigen hoofd.

De ‘Orde van de Eeklooschen Herbacker’, houdt deze legende levendig door jaarlijks verdienstelijke Eeklonaars tot ridder te slaan.

Locatie:
Markt, rechtover het stadshuis

Specifieke eigenschappen beeld:

  • De stalen sokkel is 7 meter hoog.
  • Het beeld is vervaardigd uit brons.

De kat heeft niets met de legende te maken maar een bakkerij zonder kat was ondenkbaar

Naar top